Kropp & Kön

Kön är ett sätt att dela in människor i "män" och "kvinnor" eller "killar" och "tjejer". Många människor tänker inte så mycket på det, medan andra inte känner sig bekväma med uppdelningen i kvinnor och män. Man kan till exempel vilja definiera sig som både och eller som något mitt emellan. Att känna sig bekväm med sin kropp är en viktig del i att må bra och att skapa sin egen identitet.

Du har rätt att vara den du är och vill vara, illustration

Några typiska feluppfattningar om kropp och kön:

  • Det finns ingen mödomshinna! Det finns ingen hinna som täpper till slidan och som kan spricka och/eller börja blöda på bröllopsnatten. Läs mer under Vanliga frågor.

  • Det går inte att kontrollera om en tjej har haft sex. Ingen kan se om eller hur du haft sex.

  • Man behöver inte vara antingen tjej eller kille. Du kan till exempel vilja definiera dig som både och eller något mitt emellan.

  • Könsstympning har inget med hygien att göra. Den görs enbart för att kontrollera flickors och kvinnors kroppar och sexualitet utifrån föreställningen att mäns och familjers heder beror på kvinnors och flickors sexuella beteende.

There is a short video about female genital mutilation if you want to learn more about the Swedish laws regarding the question. The video is available in 10 different languages.

Har du frågor om sex och sexualitet?

Hör av dig till oss på Origo på 020-25 30 00 och prata med vår barnmorska eller en kurator.

Könsstympning är förbjudet

Svenska myndigheter har ansvar att förebygga könsstympning och det är sedan länge förbjudet i Sverige. Det är oftast flickor i 4-14-årsåldern som könsstympas.

Känner du dig inte hemma i din kropp?

Alla har rätt att leva sitt liv utan att bli kränkt, hotad eller slagen. Ingen ska behöva känna rädsla för att vara den man är. Att kunna leva som hbtq-person och bli speglad och bekräftad utifrån det är en grundläggande mänsklig rättighet. Oavsett könstillhörighet och sexuell läggning är alla människor lika mycket värda.

Visste du att...

omkring 3,9 miljoner flickor i världen könsstympas varje år? (Källa: Unicef)


Vill du veta mer?